Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Vijf tips voor een sexy vacaturetekst

Categorieën: Rekrutering

Aangezien er duizenden vacatures online staan is het belangrijk om jouw vacaturetekst zo optimaal mogelijk te maken voor potentiële kandidaten. Wil je graag dat de juiste kandidaat enthousiast wordt van de vacature bij jouw bedrijf? Lees dan zeker deze vijf tips die het verschil maken:

  1. Concreet
    Hoe concreter jouw vacaturetekst hoe beter. En dit op alle vlakken. Zo kan je dieper ingaan op het takenpakket zoals bijvoorbeeld een omschrijving van een typische werkdag. Een concrete omschrijving van het team waar de nieuwe collega in terecht zal komen is ook belangrijk vb. je komt terecht in een team van vier collega’s aangestuurd door teamleader Bart. Of je omschrijft concreet de grootorde van bepaalde zaken vb. de oplevertermijn van onze werven is maximum 6 maanden. Overloop elke sectie van jouw vacature en ga tot in detail waar je het verschil kan maken. Goede kandidaten weten graag concreet waar en hoe ze aan de slag zullen gaan. Hoe duidelijker dit is in de vacature, hoe groter de kans op een sollicitatie.

Sidenote:

Er hangt in België nog heel wat schroom rond het meegeven van een concrete loonschaal in een vacature. Studie heeft echter uitgewezen dat dit het aantal kandidaten die zal solliciteren zal doen laten stijgen. (bron: indeed) “Een marktconform loon” is m.a.w. te vaag. Als je door bepaalde redenen het loon toch niet concreet kan maken, beschrijf dan welke criteria het loon bepalen vb. ervaring in een bepaald vakgebied en wees specifiek over de bijkomende extralegale voordelen.

 

  1. Unieke troeven van jouw bedrijf

Elk bedrijf heeft bepaalde karakteristieken die voor de juiste kandidaat erg aantrekkelijk zijn. Het is belangrijk om deze troeven in de verf te zetten. Op voorhand scheiden ze het kaf van het koren (het bespaart je m.a.w. tijd) en ze zetten jouw bedrijf net iets anders in de markt. Enkele voorbeelden zijn:

“Onze focus ligt op high-end klanten”
“We zijn een kleine organisatie met vlakke structuur”

“We bieden een leertraject op maat aan”

Om de troeven van jouw bedrijf te bepalen kan je jezelf o.a. de vraag stellen “hoe onderscheid ons bedrijf zich t.o.v. de concurrentie” of “wat is er typisch voor onze organisatie in de sector”. Een ander optie is om je huidige medewerkers te vragen waarom ze graag voor jouw bedrijf werken en wat ze denken dat er anders is dan bij de concurrentie.

  1. Uitgeschreven sollicitatieprocedure

Kandidaten hebben vaak graag duidelijkheid over de functie maar ook over het traject dat ze ze aangaan. Als je op voorhand het sollicitatieproces duidelijk maakt, schept dit vertrouwen. Je vermijd het risico dat de kandidaat gedemotiveerd raakt tijdens het proces (“nog een gesprek”) en het biedt je de kans om op voorhand goed na te denken wie welke gesprekken op zich zal nemen binnen het bedrijf.

  1. Maak je tekst actief en gebruik de jij-vorm

Je probeert de kandidaat tijdens het lezen van jouw vacature enthousiast te maken over de omschreven functie. Het is dan ook aangeraden om jouw tekst op te stellen in voornamelijk actieve zinnen. In een actieve zin is de persoon die de handeling uitvoert, het onderwerp van die zin vb. je werkt elke dag van 8u30 tot 17u. Een passieve zin geeft de handelende persoon weer in een doorbepaling die meestal kan worden weggelaten. Vb. Elke dag wordt er gewerkt van 8u30 tot 17u.

Als er veel passieve zinnen na elkaar worden gebruikt wordt de boodschap minder persoonlijk. Het maakt de kans ook groter dat de formulering omslachtig wordt. Probeer daarom hierin niet te overdrijven.

Het formuleren van een zin in de jij-vorm laat de kandidaat toe om zich te verplaatsen in de rol van deze functie. Hij/zij kan zich gemakkelijker voorstellen hoe het voor hem/haar zal zijn om voor jou te werken. 

  1. Company match

Company Match is een korte test die de kandidaat kan invullen om te kijken of hij/zij matcht met de cultuur van het bedrijf waar ze zullen werken. Helaas zie je als bedrijf de resultaten niet maar het kan wel een duwtje in de rug zijn van jouw kandidaat. Vaak vinden kandidaten het belangrijk dat ze achter de waarden en normen van hun werkgever staan. Hiermee kunnen ze dit zelf testen en nagaan of er een goede match is. Tijdens het eerste gesprek kan je navragen of ze de test hebben ingevuld en hoeveel ze scoorden.

Veel succes met het opstellen van jouw vacaturetekst!

Heb jij nood aan een professional om jouw teksten te schrijven maar ook om de juiste kandidaten te zoeken en selecteren? Contacteer ons voor meer informatie over de werkwijze van AValue.

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Jasmien Van Baelen
Publicatiedatum
29-11-2023
Reads
0
Comments: No comments
Share: