Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Wat te doen vóór het einde van het jaar?

Categorieën: HR-beleid Verlonen en belonen

De feestdagen komen eraan… Hallo cadeautjes, gezellige avonden, tijd met vrienden en familie en goede voornemens. Maar alvorens we hier ten volle van kunnen genieten, hebben we enkele HR-taken af te vinken die belangrijk zijn bij een jaarwissel.   

We zetten de voornaamste even op een rijtje…  

  

HO HO HOman Resources Management van de bovenste plank 

Bij AValue hebben we een passie voor mensen. Onder het motto ‘Your people, a value’ is het zeker een goed idee om je medewerkers in de decembermaand extra in de bloemetjes (al dan niet letterlijk) te zetten en ze te bedanken voor het werk dat ze dagelijks verzetten. Schrijf of ontwerp een persoonlijk kerstkaartje, geef een origineel cadeautje of organiseer een teamontbijt. Die kleine zaken maken écht het verschil. We raden hierbij aan niet meer dan 40 EUR per werknemer per jaar te besteden aan toekenning van een eindejaarsgeschenk of een geschenkcheque. Hier mag nog eens 40 EUR bijgeteld worden voor elk kind ten laste van de werknemer. Bij overschrijding van dit bedrag wordt dit als loon gezien en zijn er sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd op de totale waarde. 

  

Nog snel op skiverlof? 

Werknemers moeten voor 31/12 hun wettelijke vakantiedagen opgenomen hebben. Strikt genomen mogen ze geen vakantiedagen overzetten naar het volgende jaar. Dit geldt eveneens voor ADV dagen en feestdagen. We adviseren u, als werkgever, om hierop te anticiperen en het belang van een goed evenwicht tussen werk en privé onder de aandacht te brengen. Regelmatig een mailtje sturen naar je medewerkers met het verzoek om alle vakantiedagen in te plannen is dus zeker een goed idee.  

Denk je er ook aan om alle vervangende feestdagen vooraf bekend te maken? Wanneer een feestdag in een weekend valt, wordt deze automatisch op de eerstvolgende werkdag gezet, tenzij beslist wordt om deze vrij te laten opnemen of collectief op een andere dag te plannen. Indien dit het geval is, moeten deze vervangende feestdagen voor 15 december worden bekendgemaakt. Je doet dit door een ondertekend en gedateerd document uit te hangen in de lokalen van de onderneming, waar het voor iedereen zichtbaar is. In dit bericht worden dan de vervangingsdagen voor de betreffende feestdagen vermeldt, net als de toepassingsregels voor het nemen van inhaalrust voor wie toch werkt. 

Collectief verlof komt voornamelijk voor in het onderwijs en de bouwsector, maar ook in andere sectoren kan, na overleg, beslist worden een collectieve verlofperiode in te voeren om er zo voor te zorgen dat alle werknemers op dezelfde dagen hun vakantie opnemen. Vergeet in dit geval ook niet de correcte administratieve procedure te respecteren. 

  

De januari-kater 

Januari is de maand waarin we bekomen van het feestgewoel, het bedrijf weer normaal draait, de budgetten bepaald werden en iedereen zijn goede voornemens waarschijnlijk alweer heeft opgeborgen voor het volgende jaar. 

Januari is ook de maand bij uitstek om functioneringsgesprekken in te plannen. Een goede voorbereiding hierbij is key. Het is dan ook een goed idee hier in december alvast mee te starten. Heb je hulp nodig om deze procedure te stroomlijnen? Of bij het trainen van leidinggevenden in het voeren van gesprekken? Of heb je een concrete vraag? Bij AValue helpen we graag; klik hieronder door en we contacteren jou binnen 24 uur! 

 

Alles op een (verlang)lijstje 

Ben je ook zoals ik...? Dan ben je wanneer je dit leest waarschijnlijk alweer vergeten wat er in de eerste alinea staat. Geen zorgen, I got you; hieronder een overzichtelijke To Do zodat je zeker bent dat er niets wordt vergeten: 

  • Eindejaarsgeschenk van maximum 40 EUR per werknemer; 

  • Nagaan of alle werknemers hun verlof volledig hebben opgenomen; 

  • Vervangende feestdagen en collectieve verlofdagen uithangen voor 15 december; 

  • Functioneringsgesprekken voorbereiden. 

En de allerbelangrijkste To Do: geniet van de feestdagen en maak er een mooie en onvergetelijke tijd van!

Wij wensen jullie allen alvast heel prettige feestdagen en een spetterend 2023! 

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Braeckmans
Publicatiedatum
28-11-2022
Reads
1086
Comments: No comments
Share: