Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Onze vriendin Cora (nee, niet die van Mora) en aanwervingsstrategieën

Categorieën: HR-beleid Rekrutering

Sinds onze vriendin Cora (nee, niet die van Mora) in ons leven kwam, is de schaarste op de markt eens zo zichtbaar dan voorheen, althans voor mezelf. De knelpuntberoepen blijven dezelfde, de openstaande vacatures binnen deze knelpunten beroepen blijven dezelfde. Maar is er iets anders aan de manier om talenten aan te trekken en de manier waarop talenten beslissen de sprong te wagen?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Talent aantrekken

Vele bedrijven hebben een vaste structuur in hun aanwervingen. Ze weten hoeveel gesprekken te voeren alvorens een loonvoorstel te doen en wie deze gesprekken zal voeren, afhankelijk per vacature.

Bedrijven kunnen deze strategie best aanpassen in deze tijden, en misschien wel voor eens en altijd. “Waarom?”, hoor ik je denken. Wel, hierom:

  • Talenten die van job willen veranderen, hebben een grote keuze. Het moet dus snel gaan wanneer je hun sollicitatieprocedures wil kunnen volgen. 
  • Talenten hebben meer tijd dan vroeger, indien ze thuis kunnen werken. Een videocall kan vaker overdag door meer flexibiliteit in werkuren.
  • Talenten kunnen indien ze tijdelijke werkloosheid ervaren een kortere opzegperiode bekomen dan wanneer ze geen tijdelijke werkloosheid hebben.

Waar komt het nu eigenlijk op neer? Wel, neem actie. Ga er voor en twijfel niet wanneer je een goed gevoel hebt. Durf als bedrijf (weloverwogen) te springen.

Talenten hun beslissingsproces

Mensen overdenken, zeker in bijzondere tijden. Denk maar even aan hoe je zelf bent, je gaat me niet vertellen dat je niet langer hebt stilgestaan bij je beslissing om al dan niet op vakantie te gaan dit jaar ten opzichte van vorige jaren. 

In de beslissing om van job te veranderen zitten sinds corona andere factoren waarop deze beslissing gebaseerd is. “Welke andere factoren?”, hoor ik je denken. Wel, deze:

  • Talenten stellen zich de vraag welke zekerheden ze hebben in deze ‘onzekere’ tijden.
  • Talenten kennen de sector waarin ze werkzaam zijn en kunnen goed inschatten welke impact corona heeft. Ze kunnen beter inschatten hoe de zaken lopen dan voorheen.
  • Deze nieuwe situatie kan andere voordelen bieden dan voorheen. Je kan misschien wel meer van thuis uit werken, waardoor je flexibeler bent naar locatie van de werkplek toe.

Spurten, springen en winnen

Een goede aanwervingsstrategie is key, zeker in deze tijden.

  1. Ontmoet kandidaten die je (op papier alvast) warm maken snel. Misschien kan je wel een vaste avond voorbehouden om sollicitaties af te nemen voor kandidaten die nog aan de slag zijn?
  2. Zoek uit waar de meerwaarde van jouw bedrijf ligt. Wat heb jij dat andere bedrijven niet hebben?
  3. Geef voldoende toelichting bij de huidige situatie binnen de onderneming. Is je vacature ter vervanging of versterking? Hoe liep de afgelopen periode en wat zijn de vooruitzichten?

Je loopt geen marathon wanneer je een kandidaat ontmoet die de vijf poten heeft die je als bedrijf wil, je spurt om deze persoon binnen te trekken. Je duikt niet langer voorzichtig, je springt (‘bommetjeeee’). Iedereen wint.

 

Meer informatie of samen sparren? Bij AValue staan we je graag bij in alle HR-gerelateerde kwesties!

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Alida Phalet
Publicatiedatum
15-06-2021
Reads
2266
Comments: No comments
Share: