Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Efficiënter rekruteren

Categorieën: Rekrutering

Efficiënter rekruteren

 

Wat je zelf doet, doe je meestal beter en goedkoper. Of….

Misschien ook niet. Een rekruteringsnood in jouw bedrijf zorgt voor een aanzienlijke vertraging op de activiteiten. Het team is niet ‘voltallig’ en draait aldus niet op volle toeren. Teamleden worden overbelast met taken en komen niet toe aan hun kernactiviteiten. Dit heeft een rechtstreekse impact op de productiviteit en de bedrijfsresultaten.

We merken dat bedrijfsleiders vaak de stap naar gespecialiseerde hulp uit stellen in de hoop op het besparen van kosten.

Echter, kan het inzetten van een rekruteringspartner of een rekruteringsspecialist het proces van aanwerving aanzienlijk versnellen. Zij beschikken over de juiste tools, het netwerk en kennis van zaken.

Durf kiezen voor kwaliteit om de kans te vergroten dat jouw sleutelfiguur binnen het bedrijf enerzijds snel wordt gevonden maar anderzijds ook meteen van de eerste keer de juiste aanwerving is.

Wist je dat de kost van een “mislukte” externe aanwerving kan oplopen tot meer dan 35.000 EUR voor kaderleden mag je dat bedrag verdubbelen en voor directieleden kan het oplopen tot meer dan 152.000 EUR.

Zeg eens “nee” tegen “No cure No pay”

Neem een rekruteringspartner onder de arm voor het aanwerven van specifieke, gespecialiseerde profielen. Het gaat dan vaak over echte sleutelfiguren in jouw bedrijf die departementen zoals HR, finance of sales mee vorm zullen geven.

Durf te werken met exclusiviteit.

Rekruteringskantoren lopen hoog op met de “no cure no pay” methode. Verleidelijk, de partner zal voor jou werken maar jij moet pas betalen als er daadwerkelijk een aanwerving wordt gedaan. In de huidige markt lijkt het alsof iedereen wil gaan voor “volume” uit de “fear of missing out”.

We merken dat bedrijven gaan samenwerken met verschillende partners. Het resultaat? Je wordt alsnog overstelpt met cv’s, half werk want iedereen heeft haast, het schept een zeer concurrentieel landschap, screenings zijn ondermaats omdat de consulenten “gepakt” worden door snelheid.

Uiteindelijk zal jouw HR departement nog enorm belast worden met het screenen, matchen en zoeken naar de juiste persoon. Daarnaast glippen er vaak hele goede kandidaten door de mazen van het net wegens kwantiteit boven kwaliteit.

De no cure no pay methode mag dan heel “aantrekkelijk” klinken het is niet altijd de beste of goedkoopste oplossing.

Zoek het niet te ver: je witte raaf vliegt misschien al padellend door je bedrijfsgebouw

Als bedrijf zijn we vaak te gefocust op de “instroom” van buitenaf. We vergeten daarbij dat het potentieel vaak al rond loopt in het bedrijf zelf.

Enerzijds zijn er intern in jouw bedrijf mensen aan het werk die popelen om hun talenten verder te ontwikkelen. Wanneer was de laatste keer dat je de aspiraties van je werknemers in kaart bracht? Misschien vliegt je volgende witte raaf wel rond in het bedrijfsgebouw?

Anderzijds heeft elke mens een persoonlijk netwerk. Misschien speelt je droomkandidaat elke week een potje padel met die toffe collega van HR? Durf je medewerkers aanspreken vooraleer je de vacature extern online zet. Een extra incentive kan extra motiveren om als echte “ambassadeur” van je bedrijf naar buiten te komen. Denk daar gerust out of the box, er zijn nog heel wat mogelijkheden naast een ‘financiële’ incentive.

Een oplossing voor jouw rekruteringsnood is dichterbij dan je denkt

We merken dat bedrijven een vaste rekrutering pas zullen communiceren als de nood echt hoog is.

Vaak wordt er in alle haast gezocht naar versterking terwijl het desbetreffende departement “verzuipt” in het werk en de medewerkers een burn-out nabij zijn.

Dat is natuurlijk niet de beste “basis” om duurzaam vacatures in te vullen. Een wijze spreuk klinkt als volgt: Haast en spoed, is zelden goed.

Het kan interessant zijn om “tijd” te kopen en je werknemers tijdelijk te ontlasten. Dit door een externe kracht in te zetten: een freelancer.

De voordelen: het zijn experten ter zake die onmiddellijk inzetbaar zijn. Vaak hebben ze zo veel projectmatige ervaring dat ze onmiddellijk ingewerkt zijn.

Het tijdelijk en flexibel inzetten van experten is en blijft een stuk goedkoper dan een overhaaste, verkeerde aanwerving.

Daarnaast kan een freelance HR profiel bijvoorbeeld ook ingezet worden bij het sourcen, rekruteren en onboarden van de nieuwe vaste medewerker en naadloos wordt de overdracht ook helemaal van A tot Z verzorgd.

Laat je vandaag nog ontzorgen door het inschakelen van een externe consultant.

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Ina De Quint
Publicatiedatum
25-05-2023
Reads
185
Comments: No comments
Share: