Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Rekruteren is een ambacht: een interview afnemen

Categorieën: Rekrutering

Rekruteren is een ambacht. De juiste match maken tussen kandidaat en vacature is een kunst op zich. Bekijk onze vijf tips voor een duwtje in de rug:

  1. Neem de tijd om je gesprek voor te bereiden

Het is belangrijk om je gesprek met de kandidaat goed voor te bereiden. Neem zijn/haar CV door en bekijk ook opnieuw de vacature en de hieraan gekoppelde vereisten. Op deze manier kan je anticiperen op vragen die de kandidaat zal stellen maar kan je ook voor jezelf bepalen op welke zaken je dieper in wil gaan. Bovendien getuigt het van respect als je goed voorbereid aan het gesprek begint. Zo toon jij aan jouw kandidaat dat je echt geïnteresseerd bent in zijn/haar profiel.

  1. Streef er naar om de beslissingsprocessen van kandidaat en klant op elkaar af te stemmen

Idealiter probeer je de timing van zowel klant/hiring manager als kandidaat op elkaar af te stemmen. Solliciteert je kandidaat bijvoorbeeld voor meerdere vacatures? Probeer dan snelheid in het rekruteringsproces te brengen zodat de kandidaat niet afhaakt omdat het proces van jouw bedrijf/klant te lang aansleept. Breng je kandidaat ook op de hoogte van de verschillende stappen in het rekruteringsproces, zodat hij/zij zal weten wat te verwachten.

  1. Bevraag deze vier doorslaggevende factoren

Aan het begin van het rekruteringsproces is het belangrijk om de kandidaat goed te bevragen over volgende belangrijke pijlers: regio, job inhoud, verwachte bedrijfscultuur en loon. Op die manier kan je samen met de kandidaat nagaan of de vacature aansluit bij zijn/haar verwachtingen en kom je later in het proces niet voor onaangename verrassingen te staan.

  1. Maak van een interview een gesprek en laat ruimte voor tweerichtingsverkeer

Een interview hoeft niet te bestaan uit een eenzijdige vragensessie. Maak er een gesprek van waarbij je de kandidaat uitnodigt om ook vragen te stellen. Op die manier krijg je een beter inzicht in de verwachtingen van de kandidaat, kan je beter inschatten of de vacature bij hem/haar past én zorg je voor een fijne dynamiek.

  1. Creëer een veilige omgeving voor je sollicitant

Als Recruiter is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor de kandidaat. Dit kan bijvoorbeeld door een warme ontvangst (met ijsbreker), door open en respectvol te communiceren en voldoende tijd te nemen. Wanneer een kandidaat zich op zijn/haar gemak voelt, zal hij/zij beter tot zijn recht komen.  

Meer tips en informatie rond rekrutering en andere HR gerelateerde zaken? Snuister gerust rond in onze blogs of volg AValue op LinkedIn en Facebook.

 

 

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Jasmien Van Baelen
Publicatiedatum
15-02-2023
Reads
757
Comments: No comments
Share: