Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Kies de juiste verzekering en minimaliseer jouw risico als freelancer

Categorieën: Sociaal-juridisch

Bij het eerste kennismakingsgesprek van een freelancer stel ik steeds de vraag: waarom heb je de beslissing genomen om als zelfstandige aan de slag te gaan? Enkele antwoorden die ik regelmatig krijg zijn:

“Ik heb een drang naar vrijheid en flexibiliteit”

“Ik wil mijn eigen baas kunnen zijn”

“Ik wil mijn steentje bijdragen door de kennis en ervaring die ik heb opgebouwd in te zetten bij bedrijven.”

Hieruit blijkt dat de overstap naar werken als freelancer vaak uit passie voor het vak gebeurt. Tegelijkertijd is het ook een sprong in het diepe die risico’s met zich meebrengt. Om een aantal risico’s te minimaliseren kan je bepaalde verzekeringen afsluiten. Hierdoor kan je ’s nachts op beide oren slapen en je vooral concentreren op jouw core business.

AValue geeft je graag een duwtje in de rug en zet de voornaamste verzekeringen op een rijtje, veel succes!

Verzekering bij ziekte, ongeval of overlijden

Ben je ziek en wordt de arbeidsongeschiktheid erkent door het ziekenfonds dan krijg je een vergoeding. (Lees hier alles over in onze blogpost “ziekte-uitkering voor zelfstandigen”) Dit bedrag zal waarschijnlijk niet alle vaste kosten dekken. Aanvullend hierop kan je een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten. Hierdoor hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over het financiële plaatje en kan je jezelf focussen op jouw genezing. Je kan zelf het gewenste bedrag van uitkering bepalen maar hier hangt natuurlijk de te betalen premie aan vast. Ook factoren zoals activiteit, leeftijd en periode van eigen risico spelen hierin mee.

Bij een opname in het ziekenhuis zal de mutualiteit een deel van de kosten op zich nemen. Deze dekt jammer genoeg niet de volledige medische kosten waardoor die hoog kunnen oplopen. Daarom kan je best een aanvullende hospitalisatieverzekering nemen voor jezelf en je gezinsleden.

Een overlijdensverzekering biedt je de mogelijkheid om je partner en kinderen financiële bescherming te bieden voor het geval je vroeg zou sterven. Je kan zelf bepalen welk bedrag je partner of kinderen krijgen als je sterft. Hier geldt ook: hoe hoger het bedrag je wil nalaten, hoe hoger de premie die je betaalt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt onopzettelijke schade die veroorzaakt is door een contractuele of door een beroepsfout. Het is vergelijkbaar met de persoonlijke familiale verzekering maar dan in een professionele context. Afhankelijk van de voorwaarden die je sluit met je verzekeraar zijn dit de belangrijkste risico’s die worden gedekt:

  • Beroepsfouten, nalatigheid of vergissing
  • Onopzettelijke vertraging van prestaties
  • Verdedigingskosten
  • Lichamelijke en (im)materiële schade door beroepsactiviteiten
  • Eigen schade aan je reputatie of zwartmaken

(bron: verzekeringen.be)

Pensioenverzekering

Al lijkt je pensioen nog ver weg, het is toch de moeite om er al eens over na te denken. Na al het harde werk als freelancer verdien je het om op een gegeven moment de vruchten hiervan te plukken, al dan niet tijdens je pensioen. Met het Sociaal VAPZ (vrij aanvullend pensioen) kan je extra bijsparen bovenop het wettelijk pensioen.

Wat maakt VAPZ interessant? De grote troef is dat de fiscus een deel van je premie terugbetaalt. Je geniet belastingvoordeel en betaalt lagere sociale bijdragen. Door de combinatie van beide pluspunten krijg je tot 2/3de van je premie terug (bron: xerius).

Je kan zelf kiezen hoeveel je per maand wil storten, dit kan tot 9.40% van jouw beroepsinkomsten. Het absolute maximum is € 4 440,43 in het sociaal VAP op jaarbasis of € 1110,11 per kwartaal (bron: Unizo).

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Jasmien Van Baelen
Publicatiedatum
27-09-2023
Reads
0
Comments: No comments
Share: