Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Aantrekken is zilver, binden is goud

Categorieën: HR-beleid Rekrutering

Aantrekken is zilver, binden is goud.

In de gekende  ‘war for talent’  blijft het een heuse uitdaging om geschikte medewerkers aan te trekken. Eenmaal je het juiste talent hebt gevonden, wacht al een nieuwe uitdaging: talent behouden.

Eens je nieuwe medewerker de voordeur van je bedrijf binnen stapt, hou je de achterdeur best stevig dicht. Want  ‘aantrekken is zilver, binden is goud’, toch?

Hoe je werk maakt van een betere retentie? Wij vatten het graag samen vanuit het ABC model die de kapstok vormt van een motiverend HR beleid.

ABC? Autonomie. Binding. Competentie.
 

Autonomie.

Medewerkers hebben nood aan psychologische veiligheid en vinden het doorgaans fijn om zelfstandig te kunnen handelen en keuzes te kunnen maken.

Stel jezelf als HR professional of leidinggevende de vraag welke factoren bijdragen aan een gevoel van autonomie voor je medewerker.
Denk bijvoorbeeld aan een flexibele arbeidsregeling, resultaatgerichte doelstellingen die vrijheid naar organisatie van het werk geven, transparantie in doorgroeimogelijkheden, enzoverder.

 

Binding.

We gebruiken liever het woord verbinding. We kunnen spreken van verbinding wanneer werkgever en werknemer een positieve werkrelatie handhaven. Een gevoel van vertrouwen en veiligheid is hierbij essentieel.

Medewerkers willen zich onderdeel voelen van een team en een gemeenschappelijke doelstelling nastreven. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en waar het bedrijf naartoe wil. Communicatie is in dit verhaal de sleutel tot succes.

Voldoende transparantie, een open feedbackcultuur, eerlijkheid en aandacht voor het welzijn voor medewerkers zijn van grote waarde.
Ook successen samen vieren is oh-zo belangrijk om de teamgeest te bevorderen.

 

Competentie. Medewerkers hebben de behoefte om zich competent te voelen. Ze willen hun talenten kunnen inzetten en blijven ontwikkelen.

Medewerkers zijn meer gemotiveerd wanneer ze een meerwaarde kunnen bieden aan de organisatie en hier ook voor gewaardeerd worden.
Bovendien vinden steeds meer medewerkers het belangrijk dat er leeropportuniteiten zijn. Om hier aan tegemoet te komen is het zinvol om als werkgever voldoende uitdaging en leerkansen te bieden. Groei – of motivatiegesprekken helpen je als leidinggevende om vinger aan de pols te houden.

 

Wil je als HR professional of leidinggevende dit ABC model scherper krijgen op maat van jouw organisatie? Bij AValue helpen we je graag verder. In onze aanpak parkeren we de theorie in de zijlijn en gaan we voor concrete acties, duidelijkheid en opvolging want “doe gewoon & gewoon doen” is waar we voor staan.  

 

 

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Nina Verreydt
Publicatiedatum
15-02-2023
Reads
993
Comments: No comments
Share: