Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Terug naar het overzicht

Een sollicitatiegesprek voeren als interviewer

Categorieën: HR-beleid Rekrutering

Als sollicitant een gesprek voeren, kan best spannend zijn, maar ook voor de interviewer is dit vaak een gesprek buiten de comfortzone.  Iemand nieuw aanwerven voor het team is vaak “part of” the job, maar zeker niet de hoofdactiviteit. Vanuit onze expertise geven we graag enkele tips om tot een goed gesprek te komen.

1)    Wees voorbereid
Klinkt vanzelfsprekend, maar toch neemt niet iedereen de moeite/tijd om zich goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is nochtans al het halve werk.

  • Zorg ervoor dat je weet met wie je het gesprek aangaat en voor welke functie. Weinig dingen zo vervelend voor een sollicitant dan een interviewer die binnenkomt en nog op het cv moet controleren met wie hij het gesprek aangaat.
  • Maak nota’s op het cv van dingen die je opvallen. Dit zorgt ervoor dat je in het gesprek die zaken niet vergeet te bevragen. Daarnaast merkt de sollicitant dat je voorbereid bent. 
  • Denk op voorhand na wat de USP’s van je bedrijf/afdeling/functie zijn, zodanig ze vlot verwoord te krijgen in het gesprek

2)    Zorg voor voldoende wisselwerking in het gesprek
Een sollicitatiegesprek werkt in twee richtingen. Als interviewer wil je uiteraard zicht krijgen op het parcours en de competenties van de kandidaat. Maar ook de sollicitant wil meer info krijgen over bedrijf en functie.

  • Vermijd het voeren van monoloog, waarin je het eerste half uur van het gesprek het bedrijf en de functie uitlegt. Laat ruimte voor de sollicitant om vragen te stellen of stel zelf tussendoor vragen die een link vormen naar de ervaring of visie van de kandidaat.
  • Geef info over hoe jij het zelf ervaart om voor het bedrijf te werken en aarzel niet om het gesprek persoonlijker te maken door eigen ervaringen/visie te delen.
  • Blijf weg van standaard vragen zoals ‘wat zijn je sterke punten’. Door een wisselwerking te creëren en te spreken vanuit eigen ervaring kom je automatisch te weten waar de sterktes van de kandidaat liggen en vermijd je sociaal wenselijke antwoorden.

3)    Zorg voor een goede afsluiting van het gesprek
Een goede afsluiting zorgt voor duidelijkheid in de vervolgstappen voor beide partijen.

  • Als je op het einde van het gesprek enthousiast bent over de kandidaat, geef dit dan mee. Dit wil nog niet zeggen dat je verplicht bent een contract aan te bieden, maar zorgt ervoor dat de kandidaat met een goed gevoel naar huis gaat.
  • Spreek duidelijk af wanneer er verdere feedback volgt en wie hierin het initiatief neemt. Respecteer dan ook deze deadline.

En de belangrijkste tip: Wees jezelf en blijf glimlachen. Succes!
 

Recente artikelen
op10-1-2024 13:27
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:52
0 bekeken | 0 reacties
op18-12-2023 11:47
0 bekeken | 0 reacties

Reageer

Auteur
Joeri Peeters
Publicatiedatum
12-02-2020
Reads
3157
Comments: No comments
Share: